Un studiu realizat de Comisia Europeană arată că bărbații trecuți de 65 de ani primesc cu 32% mai mulți bani de la stat decât femeile, acestea muncind mai puțin timp de-a lungul vieții, în schimbul unor salarii semnificativ mai mici decât ale colegilor lor de sex masculin. Alți doi factori majori adâncesc aceste diferențe de pensie. Sursa: EVZ
Inegalitățile de gen de pe piața muncii din România se reflectă și în pensiile pe care le primesc bătrânii. Iar principalul motiv pentru care femeile încasează o pensie mai mică este valoarea mai scăzută a salariilor primite de-a lungul vremii, dar și faptul că numărul femeilor care obțin un loc de muncă este mai mic decât al bărbaților.
Studiul, citat de agerpres, mai constată că maternitatea și căsnicia contribuie de asemenea la diferențele de pensie. Datele arată în mod clar o „penalizare a maternităţii”, aceasta ducând la dezavantaje în ceea ce priveşte pensiile femeilor în aproape toate statele membre.
CE semnalează că România este în prezent unul dintre cele doar două state membre care nu a luat încă nici o decizie în sensul egalizării vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi şi în care rata de ocupare a lucrătorilor vârstnici, de 41,4% în 2012, este considerabil mai mică decât media UE, recomandând măsuri pentru remedierea acestor situaţii.
Situaţia este foarte diferită în rândul statelor membre ale UE din acest punct de vedere. Într-un număr mare de state s-au constatat diferenţe de pensie foarte mari între bărbaţi şi femei, cele mai accentuate fiind în Luxemburg (47%) şi Germania (44%). La polul opus, cele mai mici diferenţe de pensie s-au înregistrat în Estonia (4%), urmată de Slovacia (8%). Într-un număr de 17 state membre, printre care şi România, există diferenţe mai mari sau egale cu 30%.