Exodul medicilor constitue o problemă naţională motiv pentru care Ministerul Sănătăţii împreună cu Colegiul Medicilor din România a înaintat un proiect legislativ pentru stoparea acestui fenomen.
În cadrul acestuia, este stipulată salarizarea în funcţie de performanţă în baza unor criterii, cât şi consultaţia preferenţială, o taxă care va plusa veniturile medicilor. Pacienţii care îşi exprimă în scris dorinţa de a fi trataţi de un anumit medic, dintr-o anumită unitate sanitară publică, vor plăti o sumă ce va fi stabilită de conducerea spitalului, dar care nu poate depăşi 1.500 de lei pentru internare şi 150 de lei pentru consultaţie, potrivit proiectului.
„Un medic este plătit cu un salariu pentru activitatea medicală dintr-o unitate spitalicească publică. Spre exemplu, chirurgul X are două operaţii de stomac într-o anume zi, dar un pacient vine şi îi solicită o a treia intervenţie. Astfel, specialistul îl va putea opera după ce va termina toate programările. Medicul intră atunci, pe practică privată, iar pacientul este nevoit să plătească consultaţia şi tot tratamentul“, spune prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Acest proiect a pornit din ideea că toţi pacienţii trebuie să beneficieze de îngrijiri medicale în mod egal, fără a fi reprogramaţi din cauza unor persoane care vor să se trateze la un anumit medic.
Plata pentru internare în grija medicului dorit sau pentru consultaţie în ambulatoriu preferenţial se face direct la casieria spitalului. Banii plătiţi de pacient vor fi distribuţi astfel: 70% medicului care conduce procesul terapeutic, 20% personalului implicat în îngrijirea pacientului respectiv şi 10% unităţii sanitare. Acest proiectu nu va creşte doar salariile medicilor, ci şi a personalului medical şi respectiv, unităţii spitaliceşti în care acesta îşi desfăşoară activitatea medicală.