Liderul PNL, Crin Antonescu, intră încet într-o fundătură. Alegerea sa ca preşedinte în 2014 pare un obiectiv tot mai greu de atins.
Antonescu pierde altitudine în sondaje, modificarea Constituţiei are toate şansele să nu se realizeze prea curând. PSD şi Victor Ponta nu au motive să tragă la un proiect de care profită politic liberalii, deci adversarii lor, chiar dacă în prezent sunt parteneri de conjunctură. Fiind preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Antonescu ar intra în campanie cu un eşec răsunător în CV.
Dacă referendumul pentru modificarea Constituţiei se va desfăşura după regulile vechi, şansele să treacă sunt minuscule. Constituţia nu pasionează câtuşi de puţin marele public, ci grupuri restrânse, politicieni, elite. Imposibil de scos la vot 50%+1 din totalul cetăţenilor cu drept de vot pentru a valida referendumul. Din acest motiv, liberalii insistă pentru reducerea pragului de participare la 30%. Greu de crezut însă că modificarea va trece de Curtea Constituţională.
Crin Antonescu a anunţat, luni, 3 iunie, într-o conferinţă de presă alături de Victor Ponta, că în protocolul USL se va preciza că modificarea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea vor avea loc până la sfârşitul lui 2013. De ce le-au pus în protocol dacă liberalii aveau deplina încredere că pesediştii trag în aceeaşi direcţie? Neîncrederea între PNL şi PSD s-a tot adâncit până când a atins un punct limită.
Criza a izbucnit în USL când Victor Ponta şi Ilie Sârbu i-au somat pe liberali să-l excludă pe Sorin Roşca Stănescu din partid. Au făcut-o pe un ton ultimativ, au ameninţat cu ruperea alianţei. A fost prima criză majoră izbucnită la doar şase luni de la câştigarea puterii. S-a văzut iarăşi că PSD preferă să nu împartă puterea, dacă o poate lua pe toată.
Ca orice prădător, PSD a început să atace câ