După ploile abundente din ultimele săptămâni, sute de gorjeni au strâns și apoi au consumat ciuperci din pădurile județului. Medicii ne sfătuiesc pe toți să evităm consumul acestor ciuperci, pentru că pot crea grave probleme de sănătate.
Foarte mulți locuitori ai satelor din jurul orașului Târgu-Cărbunești, din zona Peștișani, Rânca, Runcu și multe alte comune ale județului Gorj cutreieră ore în șir pădurile pentru a strânge ciuperci pe care apoi le vând pentru a face un ban în plus. Din păcate, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj îi sfătuiesc pe cetățenii din județ să nu consume aceste ciuperci, pentru că acestea pot fi otrăvitoare, chiar dacă oamenii le știu de comestibile. „Este indicat să consumăm ciuperci care sunt verificate, de care știm sigur că nu sunt otrăvitoare. Sunt foarte periculoase. Ciupercile care sunt considerate comestibile pot suferi modificări genetice și pot deveni otrăvitoare. După ce sunt consumate ciuperci și cetățenii se simt rău, să fie atenți la simptome, cel mai bine este să meargă la doctor, nu să stea acasă și să aștepte să le treacă”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Și DSV avertizează consumatorii
Mulți gorjeni, mai ales din mediul rural, merg zilnic în păduri ca să caute ciuperci pe care apoi încearcă să le vândă. Unii merg și în piețe, deși știu că nu au voie. Cei mai mulți cetățeni din mediul rural nu respectă sfatul medicului și consumă mânătărcile culese în această perioadă. „Se întâmplă destul de frecvent ca atunci când plouă foarte mult, sporii de la ciupercile necomestibile să ajungă la ciupercile comestibile. Mai este şi situaţia când sunt culese ciuperci otrăvitoare. Noi suntem în permanenţă în pieţe şi verificăm dacă există comercianţi. Persoanele care vin să vândă ciuperci la piață, ştiu că nu au voie să facă