PSD si PNL vor merge separat la alegerile europarlamentare din 2014, asa cum anuntat deja liderii USL. Social democratii isi fac calculele pe un procent de 38-40% si suplimentarea mandatelor de la 11 (cate au in prezent) la 15. De partea cealalta, liberalii - care, neoficial, sperau sa participe cu alianta USL la alegerile europarlamentare - si-au propus ca tinta 25% din voturi si suplimentarea locurilor pe care le au in prezent cu 2-3 mandate(de la 5 mandate la 8.) Pe lista la europarlamentare se inscriu in prima instanta actualii eurparlamentari PSD si PNL.
Potrivit surselor HotNews.ro, decizia PSD si PNL de a participa separat la alegerile europarlamentare din mai 2014 a fost luat in urma consultarii la nivel european cu grupurile parlamentare de care apartin cele doua partide, grupul socialistilor europeni (PES) si grupul liberalilor europeni (ALDE).
"Social democratii europeni au respins din start posibiliatea ca PSD sa participe impreuna cu PNL la alegerile din 2014. Reprezentantii ALDE nu s-au opus, chiar ar fi sugerat ca este binevenita o astfel de alianta pentru a creste numarul de mandate in interiroul ALDE", au explicat sursele citate.
Aceleasi surse sustin ca social democratii si-au insusit rapid recomandarile socialistilor europeni, si potrivit unui sondaj intern acestia ar castiga alegerile cu un procent de 38-40% . In prezent, PSD are 11 mandate de europarlamentari si spera sa obtina prin dupa alegeri in jur de 14-15 mandate.
Europarlamentari PSD - 11 mandate:Victor Bostinariu, Corina Cretu, Sabin Cutas, Viorica Dancila, Ioan Enciu, Ioan Mircea Pascu, Daciana Sarbu, Claudiu Tanasescu, Adriana Ticau, Minodora Cliveti, Catalin Ivan.
La nivel oficial, PSD nu a discutat inca strategia si candidatii eligibili pentru scrutinul din 2014, insa majoritatea actualilor europarlmanetari doresc un nou mandat