Betonul este o inventie in sine, data fiind duritatea sa. Asta nu inseamna, insa, ca e vesnic. In anumite conditii, se poate degrada intr-un ritm accentuat. Pentru a impedica acest fenomen, oamenii de stiinta au gasit o metoda putin spus ingenioasa: il trateaza cu o bacterie care se dezvolta doar atunci cand apar crapaturile, astupandu-le aproape instantaneu.
Cei care au avut aceasta idee, care duce la prelungirea considerabila a sperantei de viata a structurilor din beton, sunt cercetatorii de la Universitatea britanica Bath, informeaza Gizmag.
Pentru ca principalul dusman al betonului este apa - orice crapatura in suprafata sa ducand la acumulari ce inseamna, in final, dezastrul -, s-a tratat materialul cu un tip de bacterie care nu numai ca nu distruge betonul, dar il vindeca, astupand crapaturile. Acest tip de viata microscopica "germineaza" cand apa ajunge in crapaturile betonului. Se multiplica rapid, sigiland astfel crapaturile, inainte ca apa sa ajunga sa faca vreun rau materialului, explica dr. Richard Cooper, din partea universitatii mentionate.
Practic, aceasta bacterie ofera un plus de protectie materialului. Astfel, nu doar ca se prelungeste viata structurilor de beton, insa se micsoreaza (cu circa 50%) si costurile de intretinere.
Cercetarile sunt insa abia la inceput, cautandu-se cele mai rezistente tipuri de bacterii, potrivite pentru mediul alcalin. Se cauta solutii de a incastra in beton si nutrienti, care sa foloseasca la dezvoltarea ulterioara a vietii microscopice. Momentan se testeaza durata de viata a diferitelor tipuri de bacterii.
Betonul este o inventie in sine, data fiind duritatea sa. Asta nu inseamna, insa, ca e vesnic. In anumite conditii, se poate degrada intr-un ritm accentuat. Pentru a impedica acest fenomen, oamenii de stiinta au gasit o metoda putin spus ingenioasa: i