O exoplanetă de circa cinci ori mai mare ca Jupiter a fost detectată la o distanţă de 300 de ani lumină faţă de Pământ.
Gigantica planetă gazoasă a fost observată în timp ce orbita în jurul stelei sale tinere de către European Southern Observatory (ESO).
Planeta, cunoscută drept HD 95086 b, de culoare albastră, se află în partea de jos a imaginii realizate de un telescop al ESO din Chile.
Steaua HD 95086 a fost acoperită în imagine pentru a permite planetei să poată fi observată. Julien Rameau, astronom la Institutul de Astrofizică şi Planetologie din Franţa, este principalul autor al studiului. "Fotografierea directă a planetelor este o tehnică ambiţioasă, care are nevoie de cele mai avansate instrumente, fie de pe sol fie din spaţiu. Doar câteva planete au fost observate direct până acum, fiecare descoperire fiind un pas important în înţelegerea planetelor gigantice", a declarat Rameau.
Cercetătorii spun că ar putea fi cea mai uşoară, adică cea mai puţin masivă planetă care nu se află în sistemul nostru solar şi care a fost observată direct.
Cele mai multe exoplanete nu sunt fotografiate direct, ci detectate prin mijloace indirecte, ca, de exemplu, detectarea unei diminuări în strălucirea stelei când planeta trece prin faţa ei, blocând lumina.
Potrivit studiului, planeta recent descoperită îşi orbitează steaua la o distanţă de circa 56 de ori mai mare decât cea dintre Terra şi Soare.