Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri ordonanţa de urgenţă prin care numărul membrilor din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să fie redus de la 17 la 11. Asta la doar o lună de la înfiinţarea Big Brother-ului Financiar, prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi a Comisiei de Supraveghere în Sistemul Pensiilor Private (CSSPP).
„Săptămâna aceasta vom avea o ordonanţă de urgenţă, o să reducem numărul de membri, de la 19 (17 - n.r.) la 11, este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo (...)“, a spus premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de ieri.
Consiliul ASF este format din 17 membri. Dan Ruşanu este preşedintele ASF, iar Daniel Dăianu este prim-vicepreşedinte. Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu sunt vicepreşedinţi ai ASF, iar Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu sunt membri. Şase din aceşti membri nu vor mai face parte din Consiliul ASF.
Reducerea numărului de membri din conducerea ASF este benefică pentru activitatea instituţiei, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF.
„Decizia va afecta în bine activitatea ASF. Pentru o asemenea instituţie nu găsim în Europa un omolog cu un număr atât de mare de membri“, a declarat Dăianu, pentru „Adevărul“.
80% din profit merge la bugetul statului
De asemenea, ordonanţa aprobată ieri de Guvern prevede obligativitatea ca ASF să vireze la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului şi, prin excepţie, de la prevederile Codului Fiscal. Aceeaşi prevedere se aplică de ani buni la Ba