Spre deosebire de perioada comunistă, când întreaga populaţie avea acces în mod gratuit la consultaţii indiferent de afecţiune, în prezent, pacientul este nevoit să scoată bani din buzunar aproape la fiecare consultaţie, mai cu seamă la cabinetele stomatologice. Drept urmare, mulţi pacienţi ajung la dentist doar atunci când durerile devin insuportabile, afecţiunea complicându-se de la o simplă carie, ajungând chiar la pierderea dinţilor. Medicii dentişti sunt de părere că nu sunt alocate suficiente fonduri pentru stomatologie.
„Îmi amintesc de regimul comunist, când orice om care avea probleme dentare mergea la Boltă. Pe lângă tratamentul şi consultul gratuit, oamenii erau mult mai conştienţi de faptul că igiena dentară este importantă. Şi atunci existau probleme de ordin financiar, dar sănătatea era pe primul loc. Acum, Casa de Asigurări de Sănătate nu mai decontează serviciile stomatologice. Una dintre cele mai importante ar fi detartrajul, fără de care nu se poate efectua un tratament igienic, dar care se plăteşte“, spune prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Cadrul Universităţii „Gr.T. Popa“ Iaşi.
O singură consultaţie poate ajunge până la 80 lei, la un cabinet particular, un detartraj la 150 de lei, iar o extracţie la aproximativ 120 de lei, tarifele variind de la cabinet la cabinet. Medicii susţin că tarifele practicate sunt piperate, întrucât consumabilele sunt foarte costisitoare.
Periuţe şi pastă de dinţi pentru ieşeni
În cadrul celei de-a cincea ediţii a Zilelor Profilaxiei Generale şi Orale, s-au dezbătut problemele cu care se confruntă în momentul de faţă stomatologia din România, vizavi de profilaxia medicinei generale şi impactul ei asupra medicinei dentare.
„În Uniunea Europeană pacienţii care apelează la serviciile medicului, sunt reabilitaţi nu numai din punct de vedere oral, ci per tot