China îşi continuă ofensiva economică planetară. Firmele asiatice îşi multiplică achiziţiile în toată lumea, mai ales în Europa şi în particular în Franţa. China a devenit şi principalul câştigător al dezvoltării industriei petroliere din Irak după înlăturarea lui Saddam Hussein, companiile chineze preluând aproape jumătate din producţia de ţiţei a statului arab, cu ambiţii pentru o cotă şi mai mare.
Vinuri franţuzeşti de prestigiu, fabricanţi americani de hot-dog, cluburi de vacanţă sau ceasuri elveţiene - chinezii cumpără nu doar produsele ci tot mai des firmele cu totul. Ultimul client al investitorilor asiatici: celebrul enolog francez Michel Rolland. Trei mari proprietăţi viticole din regiunea Bordeaux care-i aparţineau au fost cumpărate de chinezi. Cu doar câteva zile mai devreme, tot o firmă chinezească pe nume Fosun atrăsese atenţia cumpărând mare parte din capitalul clubului de vacanţă Club Med. Dacă investiţiile chinezeşti se concentrează în Europa şi adesea în Franţa, nici restul lumii nu este uitat. Dovada a fost dată în urmă cu câteva săptămâni de gigantul chinez al cărnii de porc, Shuanghui, care a dat peste 7 miliarde de dolari pe americanul Smithfield, uriaş fabricant de hot-dog şi deţinător de asemenea al unor firme franceze de cârnaţi celebrii precum Cochonou şi Justin Bridou.
Operaţiunile enumerate mai înainte urmăresc obiective multiple şi arată strategia oamenilor de afaceri de la Beijing. În cazul lui Club Med, investitorul chinez va ajuta firma franceză, foarte afectată de criză - lumea pleacă mai puţin în vacanţe - să se dezvolte în China. Club Med mizează enorm pe pieţele emergente iar chinezii vor deveni a doua "populaţie" prezentă în satele de vacanţă ale clubului încă din 2015.
În cazul achiziţiei americanului Smithfield, liderul chinez al cârnatului, Shuanghui deci, speră astfel să-şi amelioreze imaginea internă,