Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi un proiect de lege privind „stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate”, care stabileşte condiţii stricte pentru vânzarea/cumpărarea laptelui proaspăt. Nerespectarea acestor condiţii se sancţionează cu amenzi de pînă la 1.500 de lei.
Potrivit proiectului de act normativ, livrarea de lapte crud pe teritoriul României trebuie să facă obiectul unui contract scris între producători și primii cumpărători. Astfel, Capitolul III, Art.12.(1), prevede: ”Orice livrare de lapte crud pe teritoriul României a unui producător către un prim- cumpărător de lapte crud trebuie să facă obiectul unui contract între părți”.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi(după aprobarea ei în Parlament şi publicarea în Monitorul Oficial), țăranii care vor dori să-și mai poată vinde laptele vor fi obligați să întocmească o serie de acte complicate și să respecte numeroase formalități birocratice. De exemplu, contractul și oferta scrisă de contract de livrare trebuie întocmite în scris și trebuie să cuprindă prețul de livrare, ”care poate fi fix și indicat în contract și/sau poate fi calculat prin combinarea mai multor factori stabiliți în contract, care ar putea include indicatori de piață care reflectă schimbările condițiilor de piață, volumul livrat și calitatea sau compoziția laptelui crud livrat”. De asemenea, ”contractul trebuie să menționeze volumul, calitatea și compoziția laptelui crud livrat, termenele și condițiile de livrare, durata contractului, care trebuie să fie de minimum 6 luni, modalități de plată și condiții, controlul și recepția laptelui crud, modalitățile de colectare sau de livrare a laptelui crud, precum și normele aplicabile în caz de forță majoră”.
Nu va fi necesar să se încheie un contract sau o ofertă de contract ”dacă laptele crud este livrat de un pro