Ministerul Economiei a publicat pe propriul site anunţul de privind procedura de solicitare a ofertelor pentru Oltchim 2, însă documentul nu cuprinde niciun termen ferm.
Companiile doritoare trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: activează în industria chimică sau petrochimică sau, dupa caz, reprezintă fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială sau investiţională în domeniu. Pe lângă aceasta, trebuie să prezinte “cel puţin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă bonitate similară de pe piaţa de profil”. De asemenea, sunt aşteptate persoanele juridice care depun scrisoare de intentie pentru participare la negocieri.
Pe de altă parte, anunţul menţionează că “prezentele condiţii constituie un cadru generic al tranzacţiei pentru cesionarea părţilor sociale ale Oltchim 2, ele putând fi modificate, completate ulterior”.
Potrivit planului, activele Oltchim vor fi grupate într-un vehicul special de investiţii iar, în schimbul activelor transferate, Oltchim SA va primi totalitatea părţilor sociale. Cum asupra combinatului există garanţii mobiliare sau imobiliare, creditorii Oltchim vor primi, proporţional, garanţii şi asupra părţilor sociale deţinute la vehiculul investiţional.
Ministrul Economiei Varujan Vosganian declara săptămâna trecută Oltchim 2 va fi curăţat de datorii şi va cuprinde “în linii mari” întreaga platformă de la Râmnicu-Vâlcea, şi în care se vrea şi includerea părţii de piroliză de la Arpechim.
Datorii de 800 de milioane de euro
Oltchim 2 va fi scos la privatizare iar banii se vor duce, proporţional, către creditori. Combinatul vâlcean are acum datorii de 793 milioane de euro, din care jumătate către statul român: 250 de milioane de euro către Autoritatea pentru Adminis