Studenţii care urmează specializările de care este mai mare nevoie pe piaţa muncii ar putea primi burse mai mari sau cei care vor vrea să studieze şi nu-şi permit să plătească taxele universitare ar putea primi împrumuturi de studiu de la stat, pe modelul britanic, a declarat marţi ministrul educaţiei, Remus Pricopie, discutând despre o dezbatere în acest sens pe reforma sistemului universitar.
Pricopie a vorbit despre posibila finanţare universitară diferenţiată. Este vorba de acordarea de burse universitare mai mari pentru specializarile de care este nevoie pe piaţa muncii.
Desigur, nu se ştie sigur de ce va avea nevoie piaţa muncii sau în ce condiţii va fi ea peste patru ani cât timp se formează studenţii la facultate şi o astfel de finanţare ar trebui gândită atent în funcţie de fluctuaţiile pieţii, a atras atenţia Ministrul Educaţiei.
„Sunt ţări care îşi pun problema acordării de sprijin pentru studenţi, finanţare de la bugetul statului diferenţiat în funcţie de profil. Spre exemplu, ne întrebăm dacă ţara are nevoie de ingineri în domeniul industriei lemnului, de mai mulţi jurişti sau de mai mulţi economişti şi, în funcţie de răspunsuri, dăm burse mai mari studenţilor care se află în domeniile căutate şi burse mai mici studenţilor care se află în domenii unde există deja o saturaţie pe piaţa muncii. Niciodată nu s-a pus problema aşa în România, nu vom face asta în urmarorul an, pentru că am promis că nu vom lua măsuri peste noapte care să ducă la alte perturbaţii, dar poate că ar trebui să începem să dezbatem public dacă banii pe care îi avem de la buget îi folosim într-un sens sau în altul“, declarat Pricopie.
Împrumuturi de studiu pe model britanic
Ministrul Educaţiei a mai vorbit de posibilitatea acordării de împrumuturi de studiu, adică studenţii care ocupă locurile finanţate din bugetul statului să plătească, mai târziu, banii