Veşti bune, dar şi proaste pentru o serie de firme din judeţul Iaşi. O modificare publicată recent în Monitorul Oficial aduce atât beneficii cât şi dezavantaje în urma alegerii, la înfiinţare, a unui regim de impozitare în cazul societăţilor comerciale cu capital social de cel puţin 25.000 de euro.
Pentru anumite firme, regimul microîntreprinderilor a devenit opţional la înfiinţare. Modificarea din Codul fiscal se aplică începând cu luna aceasta, fiind vorba despre Legea nr.168/2013, publicată recent în Monitorul Oficial (29 mai 2013). Prin acest act normativ li se oferă contribuabililor ieşeni, care îndeplinesc condiţia de capital social, posibilitatea să opteze pentru unul dintre cele două regimuri de impozitare. Aşadar, la înfiinţare, firmele de la nivelul judeţului Iaşi, cu un capital social de cel puţin 25.000 de euro, pot alege să plătească impozit pe profit sau impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Odată cu această modificare, apare şi o condiţie nouă pe care o societate trebuie să o îndeplinească pentru a deveni microîntreprindere. Prin urmare, pe lângă cele trei criterii ce calificau o firmă ca microîntreprindere (cifra de afaceri de până în 65.000 euro; realizarea de venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital sau în domeniul jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului; capitalul social este deţinut de persoane, altele decît statul şi autorităţile locale), de la 1 iunie s-a mai adăugat următoarea condiţie: o societate nu poate deveni microîntreprindere dacă se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.
În ceea ce priveşte introducerea posibilităţii de opţiune, inevitabil, această modificare aduce atât avantaje cât şi dezavantaje pentru o serie de firme. Un prim beneficiu, la