Comisia parlamentară de reviziure a Constituţiei a adoptat un amendament prin care steagul României va avea aplicată, pe fondul galben, stema României. Se întâmplă la 23 de ani de la Revoluţie, timp în care gaura din steag a fost un simbol al noii Românii şi, se ştie, politicienii nu se iau de simboluri pentru că nu ştiu cum emoţia stârnită se transformă în pierdere electorală. A trecut destul timp pentru ca gaura din steag să fie cusută?
Nu ştim încă dacă cei care lucrează în Comisia de reviziure a Constituţiei vor şterge şi referirea la Revoluţia din 1989, aşa cum apare ea chiar în Articolul 1 din actuala Constituţie: ”România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”.
Aflăm însă că textul articolul 12 alineat (1) modificat este următorul: "Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".
Şi mai ştim că este dificil să ştergi simbolurile, iar gaura din steagul Revoluţiei a fost, timp de 23 de ani, un simbol extrem de puternic: al libertăţii, al spiritului civic, al furiei exteriorizate după mulţi ani negri de comunism.
Privind strict tehnic, aplicarea stemei pe stag nu ar trebui să producă vreo emoţie. În definitiv steagul rămâne acelaşi, stema la fel. Sunt simboluri pe care le aveam şi până acum, doar că separat. La nivel emoţional însă, această operaţiune poate să producă un sentiment de respingere la nivelul cetăţenilor care trebuie să voteze Constituţia revizuită. Iar politicienii care sunt percepuţi că ”se joacă” în vreun fel cu simbo