Indicii bursieri ai principalelor burse europene au crescut, în ultima perioadă, la un maxim istoric, ceea ce dovedeşte o creştere a încrederii în Europa şi dorinţa investitorilor de a investi, vizavi de anii trecuţi, când reţinerea era maximă.
La summitul european de primăvară o temă este combaterea cu maximă fermitate a evaziunii şi a evadării de capital în paradisuri fiscale, lucru ce dovedeşte seriozitatea şi îngrijorarea pe care o provoacă evaziunea fiscală calculată undeva la circa 1.000 de miliarde de euro pe Uniunea Europeană, sumă ce reprezintă circa zece procente din PIB-ul UE. „Este o iniţiativă la problemele crizei financiare, pe care şefii de state şi guverne din UE doresc să o combată, să scape de reproşul care spune că jongleurii financiari sunt mai puternici decât politica. Se vorbeşte mult despre introducerea unui impozit pe tranzacţii financiare, control bancar mai sever şi pe obţinerea de protocoale de colaborare cu reprezentanţii paradisurilor fiscale, în sensul eliminării secretului bancar. Chiar şi reuniunea G 7, de zilele trecute, şi-a fixat pe ordinea de zi combaterea evaziunii fiscale, în vederea realizărilor de venituri suplimentare la bugetele naţionale, care în majoritatea ţărilor sunt în mare suferinţă”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD.
„Din păcate, şi în România, economia din umbră are o valoare deosebit de mare”
Economiştii europeni au constatat în statistica lor că economia din umbră înseamnă, în Grecia, Italia, Portugalia, Spania, 20 până la 25 de procente din PIB, în Germania 13, în Austria şi Olanda sub 10 procente. „Din păcate, şi în România, economia din umbră are o valoare deosebit de mare. Este de la sine înţeles că eliminarea economiei din umbră ar crea premisele pentru reducerea esenţială a datoriilor suverane, în special a ţărilor din Europa de Sud. Europa este un atelier al viitorului pe