La Istanbul continuă protestele și ciocnirile cu polițiștii, deși autoritățile au făcut apel la calm și la încheierea manifestațiilor; finalitatea acțiunii este incertă.
Demonstrațiile au rămas la fel de puternice în Ankara, tinerii cer plecarea de la putere a unui premier orgolios care „i-a sfidat”
Sursa: REUTERS
Noaptea de luni spre marţi a fost marcată de noi adunări şi violenţe, iar una dintre confederaţiile sindicale s-a alăturat mişcării de protest, fără precedent de la venirea la putere, în 2002, a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării al premierului Recep Tayyip Erdogan. Manifestanţii îi reproşează lui Erdogan autoritarismul său şi-l acuză că vrea să islamizeze societatea turcă. Peste 3.100 de persoane au fost rănite şi două au fost ucise în Turcia în ultimele zile, în protestele anti-guvernamentale.
Cu sau fără Erdogan
Presa oficială de la Ankara păstrează tăcerea pe acest subiect, o atitudine simptomatică pentru un climat de teamă, aşternut în ţară în ultimii ani, după victoria lui Erdogan în trei alegeri consecutive, iar atitudinea premierului este una sfidătoare, considerând că "majoritatea de care dispune" îi conferă drep tul de a acţiona aşa cum cre de de cuviinţă.
Fără a fi atent la consecinţe, Erdogan a plecat, în mijlocul crizei, într-o vizită în Africa,făcând o declaraţie belicoasă la plecare, numindu- i pe protestatari "câţiva jefuitori". Opoziţia parlamentară este slabă şi divizată, aşa că nu pune probleme reale premierului. Politica străzii ar putea să-i tempereze avântul, cred analiştii politici. Expresie a frustrării populaţiei, legată de măsurile de islamizare din ultima vreme, protestele fac ceea ce opoziţia n-a reuşit în Parlament: dau un imbold societăţii civile şi sparg învelişul de teamă care acoperea Turcia.
Protestele ar putea continua săptămâni întregi, dar oamenii sunt îngrijoraţi că opoziţiei îi li