O poreclă bună dăinuie ca un proverb și s-ar putea ca Varanul din Băneasa să-i supraviețuiască autorului său literar, CTP, la fel cum varanii din Komodo i-au supraviețuit lui Linné. Fie și pe termen scurt, în cazul Voiculescu e vorba despre veșnicie. Cînd dispare reptila, sufletul ei reapare sub nume de motan conspirativ. Studiindu-i oasele, peste secole, oamenii de știință îi vor descoperi, gravat pe pelvis, arealul de răspîndire: insula Cipru și România – o insulă slabă, într-o mare de Securitate.
Cei care l-au înjurat pe Băsescu în ultimii doi-trei ani nu pot nega aportul Antenei 3 în clarificarea acestor verbe. Gheara mediatică a Varanului a tăiat în obrazul președintelui detestat toate hieroglifele răzbunării. Oamenii și-au auzit gîndurile traduse, și-au văzut jalbele citite, iar portretul răului a fost rezultatul unei ședințe de pictură-foileton, care a adunat la șevalet tot zelul unui regiment de presă bine instruit. Amestecul de jurnalism și interes politic a împins cauza USL cu o mie de degete mai aproape de liman. Cu impuls varanic, dar uneori și fără, trupa lui Mihai Gâdea a cîntat și a dansat prohodul regimului Băsescu, cu șanse mari de a opri mortul să învie. Moralul, rezistența și, în cele din urmă, succesul USL în complicatul an 2012 li se datorează, într-o bună măsură, celor patru Voiculești – profesorul, omul de afaceri, colegul și securistul.
Dar Felix a cerut, după victorie, nu numai Munții Carpați, Marea Neagră și bazinul hidrografic al Dunării, dar i-a și rugat pe miniștri să-și ridice un pic picioarele ca să poată trage Sorin Alexandrescu Cîmpia Getică de sub ei. Șantajul a fost al treilea fel de a respira al Varanului, după piele și plămîni. De ani buni răspîndește groaza printre regiile naționale, așa cum crede el că o face un "crocodil mare, foarte puternic, cu doi ficați". Cît despre sectorul privat, aici teroarea era negoc