Zilierii incep sa fie tot mai solicitati in aceasta perioada pentru prestarea de activitati specifice. De patru ori a crescut in ultima luna numarul pozitiilor inregistrate in registrele de evidenta a zilierilor, comunicate la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM). Daca la aceasta data, tariful unui zilier porneste de la 2 lei/ora, in prezent se discuta chiar despre modificarea acestuia, plata urmand sa se faca de la o suma de minimum 4,4 lei, in cazul in care se va aproba noul proiect de lege, publicat de Ministerul Muncii.
Sezonul de vara si cel de toamna sunt perioadele din an in care se apeleaza tot mai mult la zilieri pentru desfasurarea unor activitati cu caracter temporar. Institutiile abilitate au observat ca tot mai multi angajatori prefera sa lucreze cu zilieri, ca urmare a facilitatilor pe care le au acestia.
„Probabil fiind si timpul potrivit pentru asa ceva, au fost activitati substantiale, aici discutam de exemplu in luna martie de aproape 2.600 de pozitii, iar in aprilie undeva la 10.500. Spunem ca a crescut de 4 ori acest numar din aprilie fata de martie. E bine de precizat ca acest numar, 10.500 reprezinta zile lucrate de zilieri, pentru ca angajatorii care utilizeaza zilieri trebuie zilnic sa inregistreze acea persoana care lucreaza in acel registru special de evidenta a zilierilor care se transmite obligatoriu la ITM pana in data de 5 a lunii urmatoare”, a declarat Mircea Onea, purtatorul de cuvant al ITM Maramures.
Pe primul loc in topul activitatilor unde se apeleaza frecvent la zilieri e silvicultura. „ Ponderea cea mai mare o reprezinta in general silvicultura. Silvicultura putem spune ca acopera aproximativ 60 % din ponderea muncitorilor care lucreaza ca si zilieri. Urmeaza agricultura, transporturi si manipulare marfuri. Mai sunt celelalte activitati, zootehnie, organizare de spectacole, intret