Europa, unul din sateliţii planetei Jupiter. Descoperită de Galilei în 1610. Explorată de oameni în 2013. Un echipaj de 6 astronauţi sunt trimiţi într-o misiune privată pentru a explora această lume îngheţată. Se vor întoarce cu bine pe Pământ?
De mii de ani omenirea are o întrebare la care încă nu i-a găsit un răspuns: suntem singuri în Univers, e viaţa pe Pământ unică?
Cu metodele perfecţionate din ziua de azi am fost capabili de a descoperi planete în jurul altor stele, unele din aceste planete apropriindu-se foarte mult de imaginea pe care o avem despre Pământ acum.
Dar încă nu am putut detecta viaţă pe ele. E şi greu având în vedere distanţele enorme.
În sistemul nostru solar principala candidată în a găsi urme de viaţă este Marte (unele evidenţe că în trecutul îndepărtat Marte ar fi avut o climă mai blândă care ar fi suportat viaţa - inclusiv apa - s-au descoperit recent datorită roboţilor care călătoresc pe suprafaţa marţiană de câţiva ani buni).
O altă candidată care e luată în vedere este satelitul lui Jupiter, Europa.
Europa este un satelit compus în principal din silicaţi, având suprafaţa îmbrăcată într-o manta de gheaţă normală cu nucleul compus din fier, şi o atmosferă foarte rarefiată de oxigen. Un mini-Pământ aflat într-o perpetuă eră glaciară.
De asemenea, este foarte posibil ca Europa să aibă sub mantaua de gheaţă şi un ocean de apă în stare lichidă, ocean menţinut în această stare de mantaua protectoare faţă de temperaturile de la suparafata cât şi de mişcările tectonice datorată forţei gravitaţionale ale lui Jupiter.
Tocmai de aceea Europa este o candidată potrivită pentru a caută viaţă extraterestră în sistemul nostru solar.
Nu e numai o candidată potrivită în viziunea agenţiilor spaţiale ale lumii (sonda Galileo în trecut precum şi o planificată misiune în 2