Mai multe organizații nonguvernamentale creștine, printre care și Pro Vita filiala Tulcea, cer Parlamentului să adope în regim de urgență proiectul de lege pentru consilierea femeii înainte de avort. Potrivit acestora, la ora actuală femeile sunt private de informații privind efectele post avort și traumele pe care acesta le poate avea asupra lor. Protestul Pro Vita vine în condiţiile în care legi împotriva avortului au fost deja adoptate în state precum Polonia, Irlanda sau Malta iar România se află pe locul unu în Europa în ceea ce priveşte numărul de avorturi, natalitatea fiind în aceste condiţii extremd e scăzută.
„Liberalizarea avortului a fost prima lege adoptată în 1990, după căderea regimului comunist, iar în acest moment organizaţiile Provita fac eforturi pentru reformularea şi repunerea în discuţie a proiectului de lege respins anul trecut, lege pentru consilierea femeii înainte de avort. Înființarea cabinetelor de consiliere şi consilierea obligatorie înainte de avort ar însemna respectarea dreptului la informative, un drept de care, în prezent, femeia care solicit un avort nu beneficiază în mod real.
În prezent, femeilor care solicită un avort nu li se spune nimic despre riscuri, care sunt multe, şi unele dintre ele pot duce la decesul femeii, ori la histerectomie (îndepartarea chirurgicala a uterului). Printre riscuri se numără: sterilitate secundară pe viaţă, infecţie, perforaţie uterină (avortul este o operaţie oarbă), hemoragie, leziune cervicală, complicaţiile cauzate de anestezie, embolie, anomalii menstruale, avortul spontan al sarcinilor viitoare, sarcini extrauterine în viitor, naşteri premature, imunizare Rh, mortalitate (peste 800 de femei au decedat în România din 1990 până în 2008 ca urmare a complicatiilor avortului), sindromul post-avort”, spune prof. Olimpia Popa, reprezentanta Pro Vita la Tulcea.
Reprezentanţii orga