* Interviu cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank
Gradul redus de bancarizare din ţara noastră este cauzat de faptul că un segment important al populaţiei nu doreşte sau nu poate să apeleze la serviciile prestate de bănci, consideră Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank. Multe persoane sunt contorizate drept clienţi bancari, deşi nu apelează la bănci decât pentru că sunt obligaţi, ca urmare a faptului că îşi încasează veniturile în conturi bancare, atrage atenţia domnia sa, precizând că băncile sunt prezente în mediul rural, atunci când există oportunităţi.
Sistemul bancar a înregistrat profit în primul trimes-tru al anului, însă creditele neperformante vor continua să apese asupra sa şi în acest an, precizează Radu Graţian Gheţea.
Băncile încearcă să reconstruiască încrederea în relaţia cu clienţii, care a fost afectată puternic în ultimii ani, ne-a declarat preşedintele ARB şi al CEC Bank, care susţine că judecarea proceselor privind clauzele abuzive din contractele de credit este şi în beneficiul clienţilor, nu doar al instituţiilor de credit.
Comunitatea bancară este deschisă faţă de o lege a insolvenţei persoanelor fizice, însă doreşte ca un astfel de proiect legislativ să ţină cont şi de amendamentele sale, a mai subliniat Radu Graţian Gheţea.
Reporter: Cum aţi caracteriza primele luni ale acest an, din punct de vedere al evoluţiei sistemului bancar?
Radu Graţian Gheţea: Anul 2013 a început similar anilor trecuţi, mai lent, luna ianuarie nefiind o lună fastă pentru activitatea bancară. În primul trimestru, sistemul bancar a înregistrat profit, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a Româ-niei (BNR). Şi CEC Bank a avut, la rândul său, profit în primele trei luni ale anului.