Înăsprirea regimurilor fiscale, reglementările tot mai ample asupra pieţei muncii şi pierderea încrederii în guverne i-au determinat pe tot mai mulţi europeni să abandoneze piaţa albă şi să lucreze la negru, potrivit unui studiu paneuropean comandat de Institutul pentru Afaceri Economice din Marea Britanie.
Peste 30 de milioane de cetăţeni UE muncesc la negru, o piaţă care valoarează zeci de miliarde de dolari, potrivit raportului. Pentru state lovite puternic de criză precum Spania, Italia şi Grecia, valoarea acestor venituri ilicite se ridică la echivalentul a 20% din Produsul Intern Brut al fiecărei ţări.
În Marea Britanie, piaţa neagră reprezintă aproximativ 10% din PIB, cotă ce creşte la aproximativ 14% pentru statele nordice şi variază între 20 şi 30% pentru statele supraîndatorate din sudul Europei, potrivit Institutului pentru Afaceri Economice, cu sediul la Londra.
Autorii studiului sunt Freidrich Schneider, profesor de Economie la Universitatea ohannes Kepler din Austria şi Colin Williams, profesor de politici publice la Universitatea Sheffield din Marea Britanie. Aceştia au arătat că economia neagră a înflorit în UE de la izbucnirea crizei, principala cauză fiind majorarea taxelor şi a impozitelor.
De aceea, cei doi profesori universitari recomandă guvernelor să-şi concentreze eforturile nu neapărat pe combaterea evaziunii fiscale, cât pe măsuri de încurajare a antreprenoriatului şi să relaxeze cadrul fiscal.
Pe măsură ce tot mai mulţi oameni au fost forţaţi să intre pe piaţa neagră, guvernele pierd venituri din impozite. Prin urmare, apelează la creşterea taxelor, stimulând şi mai mult munca la negru. Este un ciclu periculos.
raportul Institutului pentru Afaceri Economice
„O reducere a poverii fiscale va conduce cel mai probabil la o reducere a economiei negre. Într-ad