In Romania sunt jurnalisti care se preteaza la santaj si care, in loc sa stea la puscarie, ne dau lectii in Parlament sau in studiourile de televiziune fara ca breasla sa ii sanctioneze, afirma prof. dr. Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Marian Petcu, coordonatorul lucrarii "Istoria jurnalismului din Romania in date - enciclopedie cronologica", porneste de la cazul directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu, arestat preventiv pentru santaj, si face o radiografie a mass-media din Romania.
Era acest episod previzibil? In opinia dvs. cat de raspandit este la ora actuala santajul prin intermediul presei si cum s-a ajuns aici?
Este greu de spus in ce masura acest episod a fost previzibil, mai ales ca multe evenimente previzibile au evolutii imprevizibile. Pentru toate aceste situatii jurnalistul trebuie sa fie pregatit.
Cat priveste santajul, acesta pare sa fi devenit ambiental - daca ar vorbi cu sinceritate diversi primari, administratori ori proprietari de companii s.a.m.d. v-ati ingrozi. Este un semn ca societatea noastra are boli incurabile.
Pana acum era usor sa explici lipsa de performanta, hotia etc. prin "greaua mostenire" lasata de regimul comunist. Dar hai sa ne uitam in oglinda! Vom constata ca, de fapt, ticalosia nu tine de regimul politic, ci de calitatea oamenilor, de aplicarea legii, de educatie.
Este cert ca unii jurnalisti se preteaza la santaj. Au fost multe exemple. De fapt, ei distrug atat de firavul prestigiu pe care il mai are profesia lor, dupa ce s-au practicat la noi cele mai neasteptate forme de incompetenta jurnalistica, de sfidari ale logicii.
Onoarea inseamna infinit mai mult decat profitul pe moment. Onoarea nu are pret, asa le explic studenti