Transportul elevilor în judeţul Arad este asigurat în acest moment de 82 de microbuze şcolare. Pentru a acoperi însă toate zonele, în special acolo unde şcolile au fost comasate ori desfiinţate, ar mai fi nevoie de încă 20 de microbuze. „Noi am cerut Ministerului Educaţiei 20 de microbuze, însă nu ştim câte vom primi. Grăniceri, Hălmăgel, Hălmagiu, Gurahonţ, Birchiş sau Chişineu-Criş reprezintă câteva dintre zonele pe care trebuie să le acoperim. Chiar dacă ministerul nu va reuşi să trimită atâtea microbuze câte am solicitat, transportul copiilor din aceste zone se va realiza ca şi până acum: cu curse de la CTP şi li se plăteşte elevilor abonamentul“, ne-a declarat prof. Nicolae Iordan, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Ministerul Educaţiei nu dispune la ora actuală decât de fondurile aferente achiziţionării a numai 45 de microbuze destinate transportului elevilor, din cele 960 care ar fi necesare la nivelul întregii ţări.
În ceea ce priveşte abandonul şcolar şi banii de navetă, ministrul Educaţiei a precizat că în momentul de faţă ministerul pe care îl conduce are datorii provenite de anul trecut, dar şi datorii acumulate în cele cinci luni ale acestui an. Conducerea Ministerului Educaţiei a cerut Ministerului Finanţelor să deblocheze suma de 30 milioane de lei, care reprezintă 40% din suma pe care trebuie să fie plătită la zi. În acelaşi timp, se va propune o modificare legislativă, nu este exclus să fie chiar ordonanţă, dacă nu se poate rezolva ca acest text să devină lege până la 1 septembrie a.c., pentru ca de la această dată ministerul să nu mai fie în situaţia de a alimenta firmele de transport. Propu- nerea legislativă ar veni în sensul acordării banilor nu pe bază de abonament, ci să trimită banii direct în contul elevilor, sub formă de bursă suplimentară de transport, iar această sumă să fie calculată în funcţie de distanţa