Dacă sistemul bancar românesc ar arăta ca un ciur, ar fi încă bine! Adevărul este, însă, că pierderile rezultate din creditarea prostească au căscat ditamai gaura. Numai munca pe ani de zile a milioane de oameni ar fi în măsură să astupe aşa o spărtură. Abia confiscarea oricărei creşteri economice în contul sectorului bancar ar repara întrucâtva sistemul financiar avariat de împrumuturile greşite acordate în etapa de "boom".
Aproape 20% din creditele sistemului bancar românesc sunt neperformante. Este ce ştim cu toţii. Şi cum nu suntem tocmai puţini cei care am adus această cifră în discuţie, că unul din cinci împrumuturi date de băncile româneşti este un rebut, am văzut împinse în faţă numerele în termen absolut. Astfel, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, volumul creditelor neperformante se ridica în luna aprilie a.c. la aproape 31 miliarde lei. Raportat la totalul în echivalent de 222 miliarde lei, acestea ar reprezenta 14% din stocul de credit, adică sub procentajul de 19,08% al contractelor aflate în incidente de plată.
Dacă asta era de adus în faţă ca să ne liniştească, ei bine, lucrurile stau taman pe dos! 31 miliarde lei bani aruncaţi către debitori care nu pot plăti este o sumă enormă în sine, ieşită din scala unei economii naţionale firave. Văzând cifra de 31 miliarde lei afişată pe un ecran la Money Channel unde am fost invitat la începutul acestei săptămâni, imediat mi-a venit în cap ceva cu care să o pot echivala: cu numerarul în circulaţie!
Vă vine să credeţi sau nu, toţi banii de hârtie care schimbă mâinile în economia naţională abia ajung la o sumă echivalentă cu cea a creditelor proaste acordate de sistemul bancar românesc, virtuale pierderi ale acestor instituţii. Numerarul în circulaţie, potrivit statisticilor BNR, a fost de 30,3 miliarde lei în luna ianuarie a.c., de 30,85 miliarde lei în februarie, de 31,