Clima nesigură şi ameninţarea secetei pun în alertă agricultorii
Ultimii ani secetoşi care au afectat agricultura covăsneană i-au pus în acţiune pe cei care trăiesc din aceasta, astfel că oamenii au încetat să mai lase lucrurile la voia întâmplării sau să mai spere la ajutorul Statului şi au încercat să caute soluţii. Aşa s-au născut UAI-urile, cum le spun cei din domeniu, adică organizaţiile Utilizatorilor de Apă de Irigat, acestea adunând la un loc mai mulţi agricultori decişi să înfrunte capriciile naturii.
Statul nu are bani pentru irigaţii
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, susţine că, dincolo de ploile recente, toate prognozele arată că şi 2013 va fi un an secetos, în vreme ce următorii ani merg tot spre secetă. E normal ca agricultorii să-şi ia măsuri de siguranţă, mai ales că în anii trecuţi au simţit pe pielea lor efectele secetei, atunci când hectare întregi de culturi au fost afectate serios de lipsa apei.
„Deocamdată nu poate fi vorba despre o implicare a Statului în realizarea unor sisteme de irigaţii, astfel încât să putem să ajunge la nivelul agriculturilor din Occident. Avem speranţe că de anul viitor, odată ce va începe noul ciclu al politicii agricole 2014-2020, se vor putea obţine bani pentru sisteme de irigaţii”, a declarat Könczei.
Până atunci însă, spune acesta, au fost bani prin proiecte ce vizau reabilitarea fostelor sisteme de irigaţii, însă problema e că la noi în judeţ au existat doar trei astfel de sisteme: două în zona Câmpu Frumos şi unul în zona Moacşa. Odată cu schimbarea climei însă, au apărut noi zone ale judeţului unde se simte nevoia unor sisteme care să asigure permanent accesul la apă.
Trei sisteme de irigare în tot judeţul nu ajung
Sistemul de irigaţii de la Câmpu Frumos, care funţionează pentru 1.500 de hectare de teren agricol, este pus în funcţiune şi urmează să fie r