Marţi, 4 iunie, familia regală a Marii Britanii a celebrat 60 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. „The Telegraph“ prezintă câteva detalii mai puţin ştiute despre marele eveniment din iunie 1953.
-Elizabeta a II-a a fost cea de a şasea regină încoronată la Westminster Abbey.
-Serviciul de încoronare folosit de Regina Elisabeta a II-a descinde direct din cel folosit de Regele Edgar la Bath în 973.
-Încoronările sunt organizate de Earl Marshal, poziţie ereditară ocupată de Ducele de Norfolk.
-8,251 de invitaţi au participat la ceremonia de la Westminster Abbey, din iunie 1953, 129 de naţiuni şi teritorii fiind reprezentate oficial.
-Prinţul Charles a creat istorie, fiind primul copil care a asistat la încoronarea mamei lui ca Suveran.
- Rochia din satin alb purtată la încoronare a fost creată de Norman Harnell, a fost brodată cu emblemele Regatului Unit şi ale Commonwealth. De asemenea, brodată cu fir de aur şi argint, mătasea în culori pastelate, a fost împodobită cu perle şi cristale.
-Servitoarele, bucătarii şi grădinarii Palatului Buckingham s-au adunat în Sala Mare a Palatului pentru a urmări plecarea Reginei la Westminister Abbey.
-În drum spre încoronare, Regina a purtat coroana creată în 1820 pentru încoronarea lui George al IV-lea.
-Arhiepiscopului de Canterbury îi revine, încă din 1066, de la cucerirea normandă, datoria de încoronare.
-Încoronarea cuprinde şase părţi de bază: recunoaşterea, jurământul, ungerea şi învestirea care include încoronarea, întronarea şi omagiul.
-Ungerea are cea mai puternică semnificaţie din cadrul ceremoniei. Reţeta exactă este secretă, însă se ştie că Undelemnul Sfânt conţine uleiuri de portocală, trandafir, scorţişoară, mosc şi ambră. De regulă, un singur amestec este menit să dureze pentru câteva încoronări. În mai 1941, o bombă a lovit Protopopiatu