De ce este atât de revoltat managementul uneia dintre cele mai mare Bănci „Moldova Agroindbank”, și continuă să-i numească pe noii proprietari „raideri”?
Poate într-adevăr afacerea de cumpărare a pachetului de acțiuni nu a mai cunoscut asemenea analogii în țara noastră, iar intrarea noilor acționari în capitalul băncii, s-a produs cu ajutorul unui model unic?
Răscolind prin arhivă, descoperim o istorie curioasă, care s-a petrecut recent, la sfârșitul verii lui 2012, atunci când a fost revândută „Unibank”. Astfel, este interesant să amintim următoarele: cele 100% din acțiuni au fost cumpărate de aproximativ 20 de persoane fizice și juridice și niciunuia nu i-au revenit mai mult de cinci la sută din acțiuni.
Istoria cu „Moldova Agroindbank”, e aproximativ aceeași, doar că în acest caz au fost cumpărate în jur de 30 la sută din acțiuni. Atât, alte diferențe chiar nu există.
Cu toate că, totuși există o diferență, atunci când a fost vândută „Unibank” nu a fost iscată nicio zarvă. Atât vechii, cât și noii proprietari au rămas mulțumiți, iar managementul instituției nu a organizat isterii în societate, nu a emis comunicate de presă și nu a depus nicio plângere în acest sens. Până în prezent, actualii manageri ai băncii se ocupă cu ceea ce făceau până acum, adică cu biroul de instituții financiare. Și fac acest lucru profesionist, fără a participa în litigiile acționarilor.
Ceea ce nu puteam spune despre „Moldova Agroinbank”, conducerea căreia renunță să recunoască noii acționari și doar ei știu de ce. Mai mult ca atât, președintele băncii Natalia Vrabie, fără modestie pretinde la Sfânta sfintelor – adică, este vorba de proprietatea privată și dreptul de a dispune de ea, la discreția proprietarului. În orice caz, ea nu a întârziat să se adreseze unde trebuie, adică la Banca Națională cu cererea să nu le acorde noilor