Atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, câteva schimbări ale stitului de viaţă, pot scădea cu 80% riscul decesului, potrivit unui nou studiu.
Mai exact, adoptarea dietei mediteraneene, exerciţiile regulate, menţinerea unei greutăţi corporale sănăoase şi renunţarea la fumat vă feresc de boli coronariene şi coagularea depozitelor de calciu din arterele inimii, reducând totodată riscul de apariţie a decesului din orice cauză pe o perioadă de 8 ani.
Pentru cercetare, oamenii de ştiinţă au monitorizat 6.200 de oameni (caucazieni, afro-americani, hispanici şi asiatici) pentru aproximativ 8 ani . „Cei care au adoptat cele patru comportamente sănătoase au înregistrat o scădere a riscului de deces cu 80 de procente comparativ cu subiecţii în rândul cărora nu s-a întâlnit niciunul dintre aceste comportamente”, a declarat dr. Haitham Ahmed.
La începutul studiului, participanţii au fost supuşi analizelor medicale pentru a li se măsura nivelurile depozitelor de calciu din arterele inimii. Pe parcursul studiului, specialiştii au înregistrat evenimentele cardiace experimentate de subiecţi, precum atacuri de inimă, dureri în piept, stop cardio-respirator, angioplastie sau decesul provocat de boli coronariene. Pe baza comportamentelor legate de dietă, a exerciţiilor fizice, a IMC (indexul de masă corporală) şi a eventualelor obiceiuri nesănătoase, participanţii la studiu au primit scoruri de evaluare a sănătăţii de la zero la patru. Din totalul participanţilor, doar 2% (129 de indivizi) au primit scor maxim.
„Dinte toţi factori legaţi de stilul de viaţă, am constatat că evitarea fumatului joacă cel mai important rol în reducerea riscului de apariţie a bolilor coronariene şi a riscului de deces. De fapt, fumătorii, chiar dacă adoptau două sau chiar mai multe obiceiuri sănătoase, tot aveau o rată scăzută de supravieţuire, comparativ chiar şi cu nefumător