Rezervaţia de la Vama Buzăului este un adevărat obiectiv turistic. 22 de zimbri pot fi admiraţi de turişti, patru dintre fiind abia născuţi. Alte două female aşteaptă să aducă pe lume pui.
Rezervaţia a primit şi o finanţare europeană de 1,7 milioane de euro pentru extindere. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, noul areal de pădure va trebui împrejmuit şi dotat cu echipamente de supraveghere a animalelor prin sistem GPS şi video. Vor fi aduşi noi zimbri, dar asta abia după extinderea habitatului. Rezervaţia va fi promovată şi ca areal turistic inedit al Braşovului.
În rezervaţie s-au născut până acum zece pui de zimbru. „Cam până la vârsta de un an, ei sunt hrăniţi de mamele lor şi abia apoi vor primir hrană ca şi restul animalelor. În general, primesc fructe, sfeclă, cartofi, dar pe timp de iarnă le completăm hrana şi cu concentrate, care sunt făcute din cereale, dar mai au în plus şi făină de oase", ne-a explicat Tică Neagovici (54 de ani), care este îngrijitorul animalelor încă din 2008, de când s-a deschis rezervaţia.
Agresivitatea, o caracteristică
Turiştii care vor să-i vadă, trebuie să aibă grijă însă, fiindcă zimbrii sunt animale destul de agresive, iar femelele, pentru a-şi proteja puii, devin şi mai rele. „Întotodeauna, îi însoţim pe turişti, fiindcă animalele devin agresive foarte repede, iar pentru femele acest lucru nu este bun, fiindcă li se încălzeşte tare laptele în uger, iar apoi au puii de suferit. Oamenii trebuie să păstreze o anumită distanţă faţă de gard şi să nu îi întărâte, fiindcă sunt animale foarte duşmănoase şi imediat încep să dea cu capul în gard", ne-a mai spus nenea Tică.
Rezervaţia braşoveană „Valea Zimbrilor" este cea de-a patra din ţară şi a fost inaugurată în 2008, în luna noiembrie, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braş