Statutul Studentului, prima iniţiativă legislativă care aparţine 100% studenţilor, este denumit oficial Codul Drepturilor si Obligatiilor Studentului si a fost adoptat prin Ordin de Ministru în 30 Martie 2012. Acesta are caracter obligatoriu pentru toate universitătile din România.
Statutul Studentului garantează studenţilor şi în sesiune o serie de drepturi de care aceştia pot beneficia!
Profesorii nu pot sa dea examen dupa bunul plac ci sunt obligati sa îsi respecte promisiunile de la începutul anului! În acest sens, Statutul Studentului spune că studentii au dreptul de a fi informati cu privire la programă si la modalitătile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studentilor.
Profesorii sunt de asemenea obligati să publice si să respecte baremul de notare.
Studentii care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerintelor cursului.
Daca un student consideră că a fost nedreptătit, are dreptul la contestatie. Mai mult, profesorul care a evaluat initial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestatie! Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală!
Atunci cand realizează studii si articole de specialitate, studentii beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, profesorii nu îsi mai pot asuma rezultatele muncii studentilor fără recunoasterea adecvată a acestora!
Studentii mai trebuie să stie că au dreptul de a accesa toate regulamentele universitătii, de a primi răspuns scris la cereri si de a face sesizări atunci când constată nereguli.
Cei care constată încălcări ale prevederilor mentionate sunt încurajati să le documenteze si să le trimită si către plat