Peste două sute de persoane au participat, marţi, la Miercurea Ciuc, la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, primarul Raduly Robert Kalman declarând că 4 iunie este doar "o altă zi în care lupta secuilor pentru subzistenţă continuă".
Comemorarea de la Miercurea Ciuc a început la statuia Gloria Victis din faţa Consulatului General al Ungariei din reşedinţa harghiteană, unde s-au întâlnit membrii "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM), ai Mişcării "Tinerii Maghiari din Ardeal” (EMI) şi ai Organizaţiei de tineret a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) "MINTA", purtând drapelul Ungariei, steaguri negre şi drapelul arpadian - aparţinând primei dinastii domnitoare a Regatului Ungariei.
Lor li s-au alăturat Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea "Matyas" din Ciucul de Jos şi localnici, printre ei aflându-se şi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.
După un moment de reculegere, husarii au dat onorul şi au pornit în marş, în faţa celor peste două sute de participanţi, până la parcul din centrul oraşului, unde reprezentanţii organizatorilor şi preoţii bisericilor istorice maghiare au susţinut discursuri în care au vorbit despre semnificaţia Tratatului de la Trianon pentru maghiari.
La finalul alocuţiunilor, participanţii au intonat imnul secuilor şi pe cel al Ungariei.
Reprezentantul "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM) - organizaţia Miercurea Ciuc, Gereb Zoltan, a declarat că Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai "ruşinoase" momente ale istoriei şi "o tragedie pentru naţiunea maghiară".
"Suntem datori să comemorăm Dictatul de la Trianon, care este unul dintre cele mai ruşinoase momente ale istoriei, suntem aici ca să atragem atenţia oamenilor asupra acestui lucru. 4 iunie 1920 este o adevărată tragedie pentru naţiunea maghiară", a declarat Gereb Zo