Social Media începe să fie un canal de comunicare indispensabil, iar acest lucru a generat noi locuri de muncă şi a creat noi titulaturi de job. Mai mult, există agenţii de media şi comunicare care impun deprinderea de cunoştinţe de Social Media în rândul tuturor angajaţilor.
Social Media Strategist-ul este persoana din departamentul de Social Media care se implică atât în procesele strategice şi creative, cât şi în cele de management pentru proiecte şi care are viziunea globală asupra fiecărui proiect. „Provocarea principală este asumarea unor indicatori de performanţă relevanţi şi atingerea acestora. Cel mai simplu este să consideri că performanţă înseamnă numărul de fani care au venit pe pagină, însă de multe ori acest număr nu îţi spune nimic despre performanţa campaniei. Aşadar, este o provocare să setezi indicatorii potriviţi pentru fiecare client în parte şi care să fie relevanţi pentru el”, afirmă Arina Udup, Social Media Strategist în cadrul agenţiei Webstyler.
O altă provocare pe care o evidenţiază Arina este ţinerea sub observaţie a tuturor proiectelor/activărilor pe care le are un client. „Nu doar că trebuie să ştii tot ce mişcă în ograda acelui client, trebuie să ştii şi ce face competiţia din ţară şi din afară, ca nu cumva să propui ceva ce s-a mai făcut... Şi atunci originalitatea şi simplitatea sunt şi ele nişte provocări principale.”
Studiile superioare reprezintă fundaţia pe care se poate clădi o carieră în această zonă. Însă, „cu cât ai mai multe noţiuni de marketing şi comunicare şi cu cât interesul este mai mare pentru zonele adiacente de genul mobile marketing, comportamentul consumatorului etc., cu atât devine mai uşor să vii cu idei bune pentru clienţii din portofoliu şi să interpretezi rezultatele campaniilor pe care le derulezi ca Social Media Strategist”, precizează Arina.
O experienţă de cel puţin un an în So