Cluj-Napoca a rămas din nou cu gunoaiele în stradă. Nici primăria, nici Consiliul Judeţean, nici Garda de Mediu/Agenţia de Mediu n-au pus la punct o soluţie legală pentru depozitarea deşeurilor, înainte de finalizarea primei celule din depozitul ecologic, finanţat din bani europeni, aflat în construcţie în zona Tufele Roşii, cu termen octombrie 2013.
Maşinile de gunoi au fost blocate, azi, la poarta rampei temporare de depozitare de la Pata Rât. Nu se depozitează niciun kilogram de gunoi până nu se stabileşte conturul de închidere a noii rampe, a fost ordinul dat de directorul Salprest Rampă, Eugen Vereş. Primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, se contrează de câteva zile în declaraţii pe tema a 200.000 de mc de deşeuri deja stocate lângă vechea rampă închisă în 2010 - cine va plăti transportul lor la noul depozit ecologic, după ce acesta va fi gata. Când, de fapt, proiectanţii au prevăzut situaţia şi au inclus cantitatea în parametri de închidere a rampei.
Potrivit Medana Company (membru a Eco Engineeering Grup, proiectanţii din proiectul de management al deşeurilor finaţat din bani europeni şi gestionat de Consiliul Judeţean), parametrii de proiectare pentru închidrea rampei de la Pata Rât includ un volum adiţional de deşeuri depozitat în perioada de tranziţie şi anume 558.6000 de mc. Adică ce se va depozita la rampă, de la sistarea depozitării (conform normativelor şi dispoziţiei Gărzii de Mediu) din vara lui 2010 şi până la deschiderea primei celule ecologice.
Dacă ar fi luaţi în calcul aceşti parametri, la Cluj-Napoca, n-ar fi nicio problemă cu depozitarea deşeurilor. Consiliul Judeţean ar lansa licitaţia de închidere a rampei cu tot cu deşeurile deja stocate şi, din octombrie, când s-a estimat că va fi gata prima celulă de depozitare ecologice, gunoaiele Clujul s-ar stoca aici.
Dacă ar fi să se mute actu