Nu mă voi arunca în pariuri privind viitorul premierului turc Recep Tayyip Erdogan – aş înclina să cred că va rezista, fiindcă Turcia profundă, tradiţionalistă, dar tăcută, este încă acolo. Şi suficient de numeroasă pentru a-l menţine la putere
Milioane de turci scoşi din sărăcie contează mult. La fel, sentimentul general de încredere în viitorul ţării, dat de creşterea economică şi expansiunea politică şi diplomatică.
Repet însă, nu aş face pariuri şi asta dintr-un motiv simplu. Am vizitat Turcia în destule rânduri, am întâlnit numeroşi oficiali şi am luat parte la suficiente delegaţii de presă în ţara Semilunii, pentru a înţelege cât de greu este de înţeles această ţară fascinantă şi această societate extrem de diversă.
Am scris de fiecare dată ce am văzut, fără pretenţia absurdă că am văzut şi priceput totul.
Vă invit să citiţi un articol publicat de mine exact acum un an, în urma unei vizite de documentare la Istanbul şi Ankara. Am publicat articolul în revista Foreign Policy România şi l-am redescoperit preluat de o altă publicaţie electronică. Articolul nu spune totul, dar cred că va putea fi o contribuţie la mai buna înţelegere a situaţiei din Turcia.
.... şi articolul publicat în Money Express, urmare a aceleiaşi vizite în Turcia. Un pic de marketing turcesc
Nu mai priviţi spre China, tigrul e lângă noi. Turcia se laudă, de un deceniu, cu o adevărată expansiune ecomomică, dar voci politice de la Ankara ridică semne de întrebare.
În cel de-al treilea trimestru din 2011, Turcia obţinea o creştere a PIB de 8,5%, a doua din lume după China. După care, în ultimul trimestru al anului 2011, creşterea a fost de numai 5,2%.
Încetinire a ritmului? Depinde de unde priveşti şi pe cine asculţi. Turcia se află pe drumul cel bun pentru obţinerea unei creşteri sustenabile, în jurul valorii de 5% spunea vicepremierului Ali Babac