Cheia investiţiilor sigure este să te ţii de firmele autorizate şi produsele reglementate, spune o analiză a publicaţiei britanice The Telegraph
Criza bancară din Cipru din această primăvară a pus în gardă deponenţii în legătură cu elementele neprevăzute care pot apărea în ceea ce priveşte depozitele constituite la instituţiile de credit. În general, oamenii se arată interesaţi de schemele de garantare existente la nivel de sistem, de funcţionarea acestora şi de felul cum acest angrenaj de siguranţă poate fi accesat în cazul prăbuşirii unei bănci.
Pe de altă parte, cunoştinţele sunt mult mai reduse în ceea ce priveşte mijloacele de protecţie ale investiţiilor. Plasamentele în fonduri mutuale sau în acţiuni prin intermediul conturilor deschise la case de brokeraj au, la rândul lor, sisteme de reglementare şi supraveghere menite să confere siguranţă investitorilor. Puţini sunt însă investitorii care cunosc limitele acestora. "Cazul Sima" a adus recent în discuţie această problematică.
Cunoaşterea relativ restrânsă a mijloacelor de protecţie conferite de reglementările aferente pieţei de capital nu reprezintă însă numai o caracteristică a României, dar chiar şi pentru ţările dezvoltate. Este şi motivul pentru care Richard Evans a realizat un material pe această temă în publicaţia britanică The Telegraph. Sunt câteva elemente care trebuie cunoscute la realizarea unor investiţii de portofoliu pentru ca eventuale evenimente neaşteptate din piaţă să nu ia prin surprindere investitorii.
1. Să ştii cu cine ai de-a face!
Înainte de toate, investitorii trebuie să se îndrepte către firmele autorizate şi produsele reglementate. Întrebarea dacă banii sunt sau nu sub autoritatea de resort în domeniul serviciilor financiare este foarte importantă înainte de a face un plasament. Aceste firme sunt obligate să ţină separat banii clienţi