Potrivit unui nou studiu, publicat în Harvad Business Review, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuşi să îşi înşele partenerul de viaţă. Un somn bun şi neîntrerupt în fiecare noapte prezintă multe beneficii - mai multă energie şi o stare de bună dispoziţie fiind doar câteva dintre acestea.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că acea regiune din creier care guvernează capacitatea de autocontrol este afectată de lipsa somnului şi acest fapt îi poate face pe oameni să ia decizii proaste.
Lipsa somnului duce la eliminarea glucozei din cortexul prefrontal, conducând astfel la dispariţia autocontrolului. Întrucât autocontrolul îi ajută pe oameni să reziste în faţa tentaţiilor, un somn insuficient sau întrerupt poate să îi facă pe unii oameni să cedeze mai uşor în faţa ispitelor, inclusiv să îşi înşele partenerii de viaţă.
Atunci când oamenii îşi folosesc capacitatea de autocontrol, ei consumă glucoza din cortextul prefrontal, iar atunci când toată glucoza este consumată, ei tind să adopte comportamente reprobabile.
Este suficientă o scurtă întrerupere în ciclul somnului pentru ca oamenii să îşi piardă autocontrolul, avertizează autorul acestui studiu, Christopher Barnes.
În acest studiu, autorii săi au constatat o diferenţă de doar 22 de minute între duratele medii ale somnului pentru cei care au înşelat şi cei care au rămas fideli partenerilor lor de cuplu.
Totuşi, potrivit unor studii anterioare, lipsa somnului se face vinovată de scăderea libidoului, iar acest lucru înseamă că persoanele obosite, chiar dacă vor să îşi înşele partenerii de viaţă, pur şi simplu nu prea vor avea chef să o facă.
Specialiştii în domeniul somnului spun că o persoană privată de somn suferă de o scădere a libidoului şi este mai puţin interesată de activităţi sexuale. Printr