* Rezultatele recensământului din 2011 privind populaţia vor fi anunţate pe 4 iulie
Institutul Naţional de Statistică (INS) intenţionează să modifice forma de organizare a următorului recensământ, prin renunţarea la utilizarea metodei interviului faţă în faţă şi aplicarea unei metode combinate, constând în culegerea de informaţii prin interviuri realizate pe un eşantion, cât şi prin consultarea surselor de date ale diferitelor instituţii, a declarat preşedintele institului, Tudorel Andrei. "Intenţionăm să schimbăm total forma de organizarea a următorului recensământ, pentru a putea spune că 2011 rămâne ultimul recensământ desfăşurat în forma clasică", a precizat domnia sa. Preşedintele INS a precizat că noua formă de desfăşurare a recensământului, care nu este încă, definitivată, ar putea să fie aplicată şi peste doi sau trei ani.
Decizia de schimbare a modului de desfăşurare a recensământului a venit ca urmare a faptului că forma clasică presupune costuri ridicate şi produce decalaje între momentul culegerii datelor şi cel al publicării rezultatelor finale, a explicat Tudorel Andrei, care a adăgat că mai multe state au ales, deja, să recurgă la o altă formă de recensământ. "Enunţul clar este că ne modernizăm. Trebuie să ţinem seama de ce au făcut şi alţii, iar acesta să fie ultimul recensământ în formă clasică", a afirmat domnia sa.
Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe pe 4 iulie rezultatele finale ale recensământului care a avut loc în octombrie 2011, cu privire la populaţie, informaţiile privind locuinţele urmând să fie publicate în luna septembrie sau în luna octombrie, a mai declarat preşedintele INS. Decalajul provine din faptul că toate rezultatele ar fi trebuit anunţate în octombrie, potrivit calendarului impus. "Noi am făcut eforturi pentru a anunţa rezultatele în iulie, cu câteva luni înainte", a afirmat Tudorel Andrei. Date