În noul raport al Stockholm International Peace Research Institute se afirmă că Israelul dispune de 80 de focoase nucleare, ceea ce este mai puţin decât s-a presupus anterior.
După cum reiese din raport, 50 de focoase israeliene sunt montate pe rachete balistice cu rază medie de acţiune şi 30 pe bombe aeriene. De asemenea, este posibil că Israelul produce arme nucleare tactice, inclusiv proiectile de artilerie. Israelul nu comentează informaţiile referitoare la existenţa armei nucleare în arsenalul său.
Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii (SIPRI) cu sediul la Stockholm, trei ţări care dispun de arma atomică, şi anume China, India şi Pakistanul, îşi sporesc arsenalul nuclear, iar alte cinci îl reduc sau îl menţin.
China are în prezent 250 de focoase nucleare, faţă de 240 în 2012, Pakistanul are 100-120 faţă de 90-110, iar India 90-110 faţă de 80-100, scrie Institutul.
Această cursă a înarmării este cu atât mai îngrijorătoare cu cât SIPRI consideră "fragilă" pacea în Asia, având în vedere "tensiuni în creştere începând din 2008" între India şi Pakistan, între cele două Corei sau între China şi Japonia.
Ţările care îşi reduc arsenalul nuclear sunt semnatare ale Tratatului de dezarmare nucleară START, şi anume Rusia (8.500 de focoase în prezent) şi StateleUnite (7.700).
Franţa (300 de focoase), Marea Britanie (225) şi Israelul (80) păstrează acelaşi nivel.
Aceste date reprezintă estimări pe care SIPRI le recunoaşte mai mult sau mai puţin fiabile în funcţie de ţară, China menţinând, spre exemplu, o opacitate totală, iar Rusia fiind tot mai puţin transparentă. SIPRI presupune că regimurile din Coreea de Nord şi Iran nu reuşit, încă, să se doteze cu arma nucleară.
În opinia centrului de cercetare, scăderea cantitativă a armamentului nu este sinonimă cu