Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a convocat, marţi, membrii Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea analizării situaţiei hidrologice de pe Dunăre, ca urmare a producerii unor creşteri de debite şi viituri în bazinul superior al fluviului.
Debitul afluent al Dunării înregistra, luni, la intrarea în ţară prin sectorul Baziaş valoarea de 6.900 mc/s, cu 500 mc/s peste media multianuală a lui iunie, stabilită de specialiştii hidrologi la 6.400 mc/s.
Surse din cadrul Dispeceratului Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi au declarat pentru Agerpres că în următoarele 12 ore se prognozează că debitul va atinge 7.100 mc/s şi există indicii că va continua să crească din cauza ploilor abundente produse în bazinul dunărean din Austria, unde au loc inundaţii.
Situaţia respectivă va duce la ridicarea cotelor fluviului Dunărea în aval de Barajul Porţile de Fier II, situat la kilometrul 863+358, între staţiile hidrometrice Gruia şi Calafat, motiv pentru care administraţiile publice locale au fost atenţionate să ia măsuri pentru prevenirea şi atenuarea efectelor eventualelor inundaţii.
Potrivit aceloraşi surse, deocamdată doar în sectorul românesc al Dunării - Isaccea - nivelul apei a crescut, luni, cu aproximativ 16 centimetri.
Nivelurile apei pe Dunăre ar urma să crească în următoarele zile la maxime record pentru ultimii 50 de ani, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Andras Giro-Szasz, citat de MTI.
Cel puţin şapte persoane au murit şi mai multe erau date dispărute, luni, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale care s-au abătut asupra Europei Centrale, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în principal în Germania, Cehia şi Austria.