În fiecare an, la data de 5 iunie se celebrează Ziua Mondială a Mediului, zi instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi care reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite.
Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an este: “Gândeşte. Mănâncă. Salvează”.
„Prin alegerea acestei teme se doreşte desfăşurarea unei campanii de încurajare a acţiunilor/măsurilor care conduc la reducerea risipei de alimente şi de resurse naturale în general”, a declarat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Vasile Oşean.
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava va organiza mâine, la ora 11.00, un simpozion cu tema “Utilizarea resurselor naturale şi a alimentelor în contextul dezvoltării durabile”. Simpozionul va avea loc în sala de şedinţe a APM Suceava. La această acţiune sunt invitaţi elevi de la eco-şcoli, ONG-uri de mediu din judeţ şi reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale. În cadrul simpozionului vor fi prezentate lucrări atât de către reprezentanţi ai APM Suceava, cât şi de unii invitaţi. La sfârşitul manifestării vor fi acordate diplome, din partea APM Suceava, pentru ONG-uri, şcoli, instituţii etc., care s-au remarcat în domeniul protecţiei mediului.
Un studiu comandat de Organizaţia Naţiunilor Unite arată că, anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc. Mai exact 33% din totalul producţiei mondiale de mâncare se aruncă, în timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce mânca. Această cantitate de alimente risipită este echivalentă cu cea produsă în întreaga Africă sub-sahariană. În ţările subdezvoltate risipa este cauza unei infrastructuri slabe, iar în ţările dezvoltate atât comercianţii, cât şi cumpărătorii se grăbesc să ducă la gunoi mâncarea, deşi termenul de valabilitate nu a expirat.
Campania din ace