La sfârşitul săptămânii trecute, în Palatul Administrativ, la o masă lungă, stăteau de o parte şi de alta a acesteia doamne şi domni cu funcţii de conducere. Se desfăşura şedinţa Colegiului Prefectural, cu prefectul PSD al Sucevei, apoliticul Florin Sinescu, în capul mesei.
Printre altele, s-a discutat despre examenul de bacalaureat ce va să vină şi-i va lăsa pe unii adolescenţi înlăcrimaţi. După rezultatele simulării examenului, numărul celor care îşi vor obliga ochii să joace în lacrimi va fi destul de mare, poate mai mare ca cel de anul trecut. Şeful PSD al Inspectoratului Şcolar, Gheorghe Lazăr, a spus că cel mai prost se stă la matematică. Domnul Lazăr citea, iar domnul Sinescu se minuna de notele mici obţinute de elevii de-a XII-a la testări.
Discuţiile inutile din cadrul Colegiului Prefectural nu s-au încheiat cu invitarea tuturor elevilor care n-au luat notă de trecere în faţa doamnelor şi domnilor şefi pentru a fi mustraţi şi traşi de perciuni, doar-doar aceştia îşi vor reveni şi se vor apuca să înveţe şiruri şi integrale până la examenul de bacalaureat.
La un moment dat, şeful PSD al Inspectoratului Şcolar a spus în faţa onoratei adunări că instituţia pe care o conduce este pregătită să organizeze în bune condiţiuni examenul de sfârşit de liceu, dar că ar avea nevoie şi de sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, evident, pe partea medicală.
Directorul DSP, Ludovic Abiţei, i-a explicat lui Gheorghe Lazăr că de trei ani direcţiile de sănătate publică nu se mai ocupă de asigurarea asistenţei medicale în timpul examenelor. Asta, pentru că există medici şcolari care sunt subordonaţi autorităţilor locale, şi la acestea trebuie să se adreseze IŞJ-ul.
Dacă intervenţia domnului Lazăr ar fi trebuit notată de domnul Abiţei, atunci acesta nu ar fi primit notă de trecere şi nu ar fi fost lăsat să organizeze examenul de bacalaureat.