După ploile abundente din ultimele săptămâni, pădurile din județul Gorj sunt pline de mânătărci și alte soiuri de ciuperci.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj îi sfătuiesc pe cetățenii din județ să nu consume aceste ciuperci pentru că pot fi otrăvitoare, chiar dacă oamenii știu că sunt comestibile. „Este indicat să consumăm ciuperci care sunt verificate, de care știm sigur că nu sunt otrăvitoare. Sunt foarte periculoase. Ciupercile care sunt considerate comestibile pot suferi modificări genetice și pot deveni otrăvitoare. Dacă, după ce consumă ciuperci se simt rău, cetăţenii trebuie să fie atenți la simptome şi cel mai bine este să meargă la doctor, nu să stea acasă și să aștepte să le treacă“, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Un ban în plus
din ciuperci
A vinde câteva kilograme de ciuperci zilnic înseamnă pentru mulți gorjeni șansa la un trai temporar mai bun. Prin foarte multe comune, cetățenii ies la marginea drumului și încearcă să vândă ciupercile pe care le culeg din pădurile de pe lângă sate. Știu că au această șansă doar câteva săptămâni pe an, mai ales în perioada mânătărcilor sau hribilor. Cele mai vândute sunt mânătărcile, ciuperci comestibile cu pălăria cărnoasă, foarte bombată, de culoare brun-gălbuie, și cu piciorul solid, de obicei umflat la bază. Localnicii le cunosc foarte bine și știu că sunt cele mai căutate ciupercile tinere. În ciuda faptului că sunt conștienți că aceste ciuperci pot suferi mutații genetice, unii gorjeni își asumă acest risc și le consumă.
După ploile abundente din ultimele săptămâni, pădurile din județul Gorj sunt pline de mânătărci și alte soiuri de ciuperci.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj îi sfătuiesc pe cetățenii din județ să nu consume aceste ciuperci pentru că pot fi ot