Aceasta este concluzia raportului prezentat de Administraţia Bazinală Mureş, ca urmare a probelor luate din apă dar și de la peștii găsiți morți pe râul Arieș.
"Au fost recoltate probe de apă din mai multe secţiuni caracteristice, care au fost analizate de laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Totodată, au fost recoltaţi şi puieţi de peşte mort (cca. 10 cm) din zona municipiului Turda şi amonte, până la pragul de fund Moldoveneşti. Cantitatea de peşte mort descoperită la deplasarea în teren a fost redusă. În amonte de pragul de fund nu s-au mai descoperit peşti morţi. Pe corpul şi branhiile peştilor recoltaţi erau depuse particole fine de nămol, cauza posibilă a mortalităţii piscicole fiind asfixierea mecanică. Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie", se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.
Autorităţile menţionează faptul că nu a fost afectată alimentarea cu apă brută de suprafaţă şi nici un consumator sau utilizator al apei brute.
Pe de altă parte, conducerea Direcției de Sănătate Publică nu împărtășește aceeași opinie.
Potrivit Ziua de Cluj, șeful DSV Cluj Nicolae Pivariu spune că este vorba, totuşi, de deversări accidentale dintr-un iaz de decantare, cu ape acide.
Reamintim că vineri dimineață, reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Potaissa Turda au fost sesizaţi despre cazuri de mortalitate piscicolă apărute pe râul Arieş.
Marius Maşca, directorul AVPS Turda, a declarat că sesizările au vizat fondul cinegetic 37 Turda, zona Moldoveneşti.
Aceasta este concluzia raportului prezentat de Administraţia Baz