La Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă, marţi, recursul declarat de procurorii DNA față de soluția Curții de Apel Alba, prin care finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, era achitat în dosarul “Fabrica de Zahăr”. Falcă a fost cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost trimis în judecată pe data de 25 octombrie 2007, după ce urmărirea penală împotriva sa și a celor doi patroni ai companiei Elecon fusese pusă în mișcare pe data de 29 ianuarie 2007. La momentul trimiterii sale în judecată, Gheorghe Falcă era acuzat pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.
Mita pe care Gheorghe Falcă ar fi primit-o, a constat într-un schimb imobiliar extrem de avantajos (o vilă în schimbul unui apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe Radu Vasil și Francisc Demeter, patronii firmei Elecon, să obțină un teren din domeniul public al municipiului (de 5,2 hectare pe care fusese amplasată fosta Fabrică de Zahăr), la un preț de peste trei ori mai mic decât cel real.
Suma pe care cumpărătorul a achitat-o la vremea respectivă în schimbul obținerii terenului de 5,2 hectare a fost de 840.000 de euro, pentru ca la doar o zi distanță, patronii Elecon să vândă, la rândul lor, același teren, cu aproape 2,94 milioane de euro.
Zeci de înfăţişări au avut loc în cei șase ani de când procesul de corupție al primarului Gheorghe Falcă a început. După o serie de amânări menite să amâne deznodământul procesului, magistrații Tribunalului Alba îl găseau, pe data de 22 mai 2012, nevinovat pe edilul-șef al Aradului și pe cei doi patroni cercetați pentru dare de mită și complicitate la infracțiunea de abuz