Aproape 600 de elevi din ultimul an de liceu nu şi-au depus dosarele de înscriere pentru prima sesiune de bacalaureat în judeţul Covasna.
Inspectorul şcolar Farkas Csaba a declarat că, până pe data de 31 mai, când a expirat termenul limită pentru înscrierea la bacalaureatul din vară, au fost depuse 1.385 de dosare de către absolvenţii promoţiei din an, dintr-un total de 1.980 de elevi. Prin urmare, aproape 30% dintre aceştia nu vor susţine bacalaureatul în prima etapă fie pentru că au rămas corigenţi, fie pentru că au considerat că nu sunt suficient de bine pregătiţi.
„În schimb, pentru sesiunea din vară a bacalaureatului şi-au depus candidaturile 299 de tineri care au absolvit liceul în anii anteriori”, a spus Farkas Csaba.
Rezultatele obţinute de elevii covăsneni la simularea bacalaureatului din luna februarie au fost foarte slabe, în special la matematică şi la limba şi literatura română. La matematică, procentul de promovabilitate a fost sub 12%, iar la limba română în jur de 38%. La istorie, elevii s-au dovedit a fi mai bine pregătiţi, 76,34% reuşind să treacă proba. Cât priveşte limba maghiară, promovabilitatea a fost de aproape 43%.
Rezultatele cele mai bune au fost obţinute de liceele cu profil teoretic, respectiv Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc, Colegiul „Székely Mikó”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, iar la polul opus s-au situat liceele cu profil tehnologic, unde s-a picat pe capete.
La bacalaureatul de anul trecut rezultatele obţinute de elevii covăsneni au fost sub media ultimilor ani – doar 34% dintre absolvenţii de liceu au luat examenul în sesiunea din vară, iar 19% la cea din toamnă. Practic, liceele teoretice şi vocaţionale au avut o promovabilitate de aproape 58%, iar cele tehnologice de nici 10%. La acea vreme, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a c