De la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate la Serviciul de Intervenţie în Regim de Urgenţă (SIRU), din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, 284 de cazuri de abuz asupra copiilor. Cele mai multe dintre acestea, spun specialiştii SIRU, s-au dovedit a fi cazuri de abuz prin neglijare, cauzele cele mai frecvente dovedindu-se a fi sărăcia, carenţele educaţionale ale părinţilor, dar şi consumul exagerat de alcool. Astăzi, cu prilejul Zilei Împotriva Violenţei Copilului în România, reprezentanţii SIRU desfăşoară o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la drepturile copiilor şi mai ales, la efectele nefaste, deseori irecuperabile, pe care le au diversele forme de abuz asupra acestora.
Să-ţi iubeşti copilul, să-l accepţi aşa cum este, să-l protejezi, să te bucuri de el şi să nu-l jigneşti, să-l aperi de pericolele fizice şi sufleteşti, să nu-l pedepseşti pe nedrept, să nu-l umileşti, să-i dai prilejul să te iubească şi multe altele, par a fi aspecte de viaţă străine multor părinţi. Cel puţin aşa reiese dacă luăm în calcul numărul, tot mai mare de la an la an, al situaţiilor de abuz asupra copiilor ce ajung în atenţia specialiştilor Protecţiei vrâncene de Protecţia Copilului. Potrivit celor spuse de Anca Candrea, şefa SIRU al DGASPC, în primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 284 de cazuri de abuz, din care 155 au reprezentat cazuri de neglijare.
Adică, aceşti copii fie nu aveau ce mânca, cu ce se îmbrăca, locuiau în condiţii mizerabile sau nu se îngrijea nimeni de sănătatea lor, fie nu erau supravegheaţi, nu se preocupa nimeni de educaţia lor şcolară sau erau privaţi de ceea ce este vital pentru buna dezvoltare a unui copil: afecţiunea. Părinţii care îşi neglijează copiii nu realizează că prin efectele grave pe care le produce, neglijarea pune în per