Nelu Neculcea, patronul unei firme de pază şi protecţie din Bacău, a adus în Româna ADN-ul sintetic, adică o substanţă fabricată de un chimist şi un poliţist din Londra. Poliţia din Bacău este singura instituţie din România care are deja în dotare un tub cu ADN sintetic, însă poliţiştii afirmă că doar timpul va stabili valoarea noii tehnologii
Concret, este vorba despre o substanţă compusă din fosfaţi şi zaharuri ecolologice care, odată pulverizate pe un infractor, nu se curăţă mai bine de doi ani, chiar dacă omul se spală de câteva ori pe zi.
ADN-ul sintetic nu se vede cu ochiul liber, nu are nici culoare şi nici miros. Practic, infractorului nu-i va trece prin cap că în momentul activării sistemului de alarmă din clădirea în care a pătruns ca să o jefuiască hainele sale au fost stropite cu particule fine din această substanţă, adică “s-a contaminat”. Picăturile de AND pulverizate sunt vizbile doar cu lampa cu ultraviolete.
Spray, gel şi duş – spaima hoţilor
AND-ul sintetic se găseşte sub mai multe forme. Cel mai căutat de instituţiile bancare, este sprayul, adică un tub care se pune deasupra uşii de la intrare şi în care se găseşte substanţa care îi va marca pe infractori. El se declanşează când se activează senzorul de mişcare din interior sau butonul de panică. Fără să se vadă cu ochiul liber, milioane de particule ţâşnesc din tub şi “contaminează” infractorul.
Se va păstra memorată şi ora când tubul de spray a fost declanşat. Adică se va vedea cu exactitate, ora, minutul şi secunda când a pătruns infractorul, a explicat Nelu Neculcea.
Acesta este valabil un an de zile dacă nu este folosit, sau trebuie înlocuit imediat după ce a fost utilizat. Totodată, AND-ul sintetic se mai găseşte şi sub forma unui praf, care se poate pune cu un beţişor special pe tot felul de obiecte de valoare din casă
Se