Trăinicia şi eficienţa noii Coaliţii Proeuropene de la Chişinău (N. Negru/Jurnal de Chișinău)
Cum se pot cheltui pe aiurea 12 milioane de dolari donate moldovenilor de americani se poate afla dintr-un articol publicat de cotidianul Adevărul care anunţă că „Justiţia renunţă la programul de gestionare a dosarelor”. În loc să devină un instrument de evidenţă, distribuire şi arhivare a tuturor cauzelor examinate de instanţele de judecată, programul va fi aruncat cel mai probabil la gunoi, pentru că judecătorii spun că nu îl pot utiliza.
Pe de altă parte, reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, citaţi de Adevărul susţin că majoritatea instanţelor nu utilizează programul nici măcar în partea de distribuire aleatorie a dosarelor, care este obligatorie încă din 2006. Fostul viceministru al Justiţiei, Nicolae Eşanu, consideră că de vină nu e programul, ci oamenii care îl folosesc şi care nu pot sau, mai degrabă, nu vor să-l aplice.
Modul în care este organizat în acest an bacalureatul este prezentat într-un articol semnat de Svetlana Corobcean în Jurnal de Chişinău. Jurnalista insistă pe eficienţa supravegerii video pentru care s-au cheltuit șapte milioane de lei din 12 – cheltuieli generale pentru examene. Din articol aflăm însă că nimeni nu va sta în regim non-stop cu ochii pe monitoare, ci imaginile vor fi semnalate doar la cerere sau în cazul existenţei unor suspiciuni de fraudă. Ce înseamnă acest lucru în condiţiile Republicii Moldova jurnalista îi lasă pe cititotri să chibzuiască singuri.
Situaţia de la MAIB care s-a declarat recent ţinta unui nou atac raider este prezentă în presă prin două ştiri, una publicată de Adevărul şi alta de Moldavskie Vedomosti. Prima anunţă intenţia BNM de a analiza suplimentar tranzacţiile prin care şapte companii au intrat recent în posesia unui pachet de 30,2 la sută din acţiuni. Acest